Valvontakameran asennus

Valvontakamerat ovat tulleet nykyisin hyvin suosituksi, tarjolla on langallisista PoE-valvontakameroista, langattomiin valvontakameroihin sekä erilaisia kameravalvontajärjestelmiä.

Valvontakameroita on nykyään myös hyvin erin tyyppisiä, on olemassa ns. kiinteästi yhteen suuntaan osoittavia kameroita sekä sähköisesti ohjattavia PTZ-malleja, joita voidaan laajasti ohjata esimerkiksi PC-sovelluksella, selaimella tai vaikkapa älypuhelimella.

Valvontakameran hankintaa harkitsevalla onkin edessään useampi asia selvitettävänä. Oikean kameramallin löydyttyä, pystyykö valvontakameran asentamaan itse vai olisiko järkevää hankkia asennuspalveluna? Tai että onko itseasennus ylipäätään mahdollista ilman aikaisempaa kokemusta.

Valvontatuotteiden tarjonnan kasvaessa ammattitaitoisen valvontakameran asentajan puute tuntuu olevan taas vastakohtaisesti yleistyvä piirre. Tästä johtuen kokoamme tähän artikkeliin yleispäteviä seikkoja, joita on hyvä ottaa huomioon valvontakameran asennuksessa.

Valvontakameran asennus

Valvontakameran asennus. Valvontakameran asennuspalvelu  Turvaukko Oy

Kameravalvontajärjestelmä

Valvontakameroiden kartoitus tarpeen mukaan

Ensimmäisenä kannattaa miettiä olisiko valvontakamerat järkevämpi yhdistää käyttöön PoE-tekniikalla vai WiFi-verkolla langattomasti.

PoE-valvontakamerat

PoE-valvontakamera yhdistetään käyttöön RJ45-verkkokaapelilla. PoE on lyhenne: Power over Ethernet, eli toisin sanoen kameran tarvitsema virta syötetään esimerkiksi PoE-kytkimeltä suoraan verkkokaapelilla valvontakameralle, jolloin erillistä sähköpistorasiaa ei enää tarvita. Tämän asennustavan haastavin osuus onkin yleisesti kaapelinveto.Power over Ethernet – Wikipedia

WiFi-valvontakamerat

Langattomien valvontakameroiden suosio on kasvanut niiden helpon asennuksen takia, tai ainakin helpommaksi ne mielletään. WiFi-valvontakameran asennuksessa pitää kuitenkin ottaa useita asioita huomioon.

  • Onko valvontakameroille tarvittava sähkö saatavilla vai tarvitaanko ensin käyttää sähkömies paikalla tekemässä sähköpistorasiat, jotta valvontakameroille saadaan tarvittava sähkö.
  • Kotoa yleensä löytyy ”perus” 4G-reititin, jonka WiFi-verkon kantama on noin. 20 metriä, riittääkö WiFi-verkon kantama paikkaan, johon kamerat halutaan asennettavaksi?
  • WiFi-verkkoa häiritsevien laitteiden huomiointi.

WiFi valvontakamera – Wikipedia

Langattoman WiFi-verkon mittaus

Yksi helpoimmista tavoista on mitata WiFi-kameralle tarvittavan WiFi-verkon kuuluvuus niin että vie älypuhelimen valvontakameran oletettuun asennuspaikkaan. Mikäli älypuhelin yhdistyy WiFi-verkkoon ja WiFi-signaali on vahva, niin voidaan olettaa, että myös WiFi-valvontakamera toimii kyseisessä paikassa. Mikäli WiFi-signaali on heikko niin silloin kannattaa asentaa älypuhelimeen maksuton Net Analyzer esim. Googlen sovelluskaupasta ja mitata WiFi-verkon kuuluvuus.

WiFi-signaali vahvuuden tulkinta

Keskimääräisesti signaalin vahvuuden pitäisi olla -60 dBm:n ja -50 dBm:n välillä. Vähimmäisvoimakkuus, jonka halutaan, on noin 65 dBm rajamailla. Huom. mitä pienempi luku sen parempi Wifi-verkon vahvuus. Mikäli WiFi-verkko ei kanna laisinkaan tai ei ole riittävän vahva niin silloin asiaan löytyy yleensä ratkaisu WiFi-vahvistimesta.

Valvontakameran asennus - WiFi verkon vahvuus.

WiFi-verkon häiriöt

On hyvinkin yleistä, että WiFi-verkon kantavuus valvontakameralle on hyvä mutta kuva silti pätkii. Syitä voi olla moniakin mutta kun tosiaan on ensin varmistettu, että WiFi-signaalin on tarpeeksi vahva niin vian täytyy olla jossain muualla. Ottaen huomioon, että WiFi-signaali on käytännössä hyvin heikkoa sähköä ilmassa niin silloin sitä myös häiritsevät tehokkaasti erilaiset sähkölaitteet ja magneettikentät. Kannattaakin tarkistaa, ettei WiFi-reititin tai kamera ole lähellä muita sähkölaitteita, jotka voisivat olla syynä häiriöön tai ettei laitteiden välille jää voimakkaita sähkölaitteita. Kodin pääsähkökeskus on yksi yleisimmistä häiriön aiheuttajista, jos se juuri jää sopivasti WiFi-laitteiden välille.

Valvontakameran asennuspaikka

Valvontakameroiden tietoliikenneverkon ja sähköjen ollessa kunnossa, muutamia asioita valvontakameran asennuspaikkaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon.

Valvontakamera tulisi asentaa kohtaan, jossa valvottava alue näkyy selkeästi eikä kuvassa ollisi turhaan liikkuvia elementtejä kuten puita, pensaita yms. koska turha liike aiheuttaa monesti myös turhia hälytyksiä sekä tallenteita. Tähän onneksi on tullut tekniikan kehittyessä huomattava parannus ja nykyään yhä useammat valvontakamerat osaavat tunnistaa erikseen ihmisen sekä ajoneuvon ja jättää turhat tallennukset pois.

Kameran sijoittelussa suosittelemme myös asentamaan kameran näkyvälle paikalle rikollisuuden ehkäisemiseksi ja korostaa kameraa vielä kameravalvontakyltillä, jolloin saadaan huomattavasti tehokkaampi kokonaisvaikutelma, että kohde on suojattu.

Valvontakameran asennuksessa kannattaa ottaa huomioiin lakiin liittyvä seikkoja, näistä olemme kirjoittaneet erillisen artikkelin, jonka voit lukea täältä.

Valvontakameran esiasennus

Valvontakameran asennus mielletään ehkä vaikeammaksi kuin se on, olipa asia, kuinka tahansa, olemme Turvaukolla tarjonneet asiakkaillemme maksuttoman ensiasennustuen, jonka tarkoitus on antaa tukea yleensä puhelimitse, mikäli uuden laitteen asennuksessa ilmenee kysyttävää.

Muutoin valvontakamerat on yleensä aina testattu ja päivitetty valmiiksi lukuun ottamatta valvontakameroita ja pakkauksia, jotka ovat suojattu sinetillä kuten esimerkiksi Reolink.

Kameravalvontajärjestelmä karjanhoitoon

Kameravalvontajärjestelmässä on yleensä tallennin ja valvontakamerat. Esiasennamme poikkeuksetta lähes aina kameravalvontajärjestelmän valmiiksi niin että, asiakkaalle jää pelkästää valvontakameroiden asennus paikoillee sekä laitteiden kytkeminen verkkovirtaan.

Näin asiakkailtamme säästyy reilusti aikaa, kun ei tarvitse ensimmäiseksi alkaa miettimään erilaisten asetuksien säätämistä vaan käyttöönotto on tehty mahdollisimman helpoksi ja perusasetukset ja päivitykset valmiiksi. Tämä on tapamme kuinka Turvaukko Oy erottuu erikoisliikkeenä markettimyymälöistä.